Direktlänk till inlägg 7 juli 2008

Djurens rätt vs. konsumtionssamhället

Av Mao - 7 juli 2008 20:31

Ett inlägg i vegetarian-debatten kommer nu äntligen från mig, Staffan, som sitter på jobbet och bloggar (efter att ha hittat rätt i inloggningsjungeln).


Jobbet är ett hotell i Örebro där jag jobbat några år. När man jobbar på ett hotell, en restaurang eller annan inrättning där mat serveras, så får man lite perspektiv till det där med vegetarianism. Dagligen slängs 20-30 ägg, minst lika många prinskorvar och köttbullar på vårat hotell. Vi är ett relativt litet hotell men proportionerna är säkert 50-50 för vad som äts och vad som slängs.


Ett hotell eller en restaurang FÅR helt enkelt inte få slut på det som bjuds. Det är dålig publicitet och i slutänden inte inkomstbringande. Det är en väldigt liten utgift hotellet/restaurangen att steka upp några prinskorvat till. Som samhället ser ut idag så tror jag det bara är att acceptera att slöseriet med resurser är enormt. Ett hotell ska inte bara tillgodose varje kunds behov utan ska tillgodose varje kunds möjliga, maximala behov. Och att krångla så mycket som att på förhand bestämma vad/hur mycket man ska äta till frukost är förstås otänkbart. Lika så att en morgon då och då stå utan sin prinskorv.


Skämt å sido, det vore kul att se statistik (ja jo, jag vet) på vilket svinn som finns, framförallt i västvärlden, på mat i allmänhet, kött i synnerhet.


Jag ställer mig ofta frågan: Är det bättre att äta upp det köttet som sedemera kommer slängas eller ska man helt enkelt låta det slängas? Finns det något värre än att äta upp sina djurvänner så är det väl att ha ihjäl dom och sedan slänga dom i papperskorgen?! Jag kan nästan känna att jag borde äta av det köttet som sedan slängs. Det finns ingen/liten möjlighet för mig att påverka hur mycket kött som tillagas på morgonen, jag bidrar inte till att mer kött steks upp dagen därpå för "dagens svinn" är redan noterat (om det överhuvudtaget noteras).


Hur skulle du tänka (om du är vegetarian), är det läge att slafsa i sig ett gäng prinskorvar en dag på jobbet?


Fabrikens sommarjobbare Staffan // på sitt andra sommarjobb

 
 
Ingen bild

Lo

7 juli 2008 23:24

Klar du inte ska käka korv! Slösa-genom-att-slänga-argumentet håller inte, det spelar ingen roll eftersom djuren ju redan är döda.

Kring det här med estetik...om jag skulle dödas i syfte att ätas så skulle jag inte bry mig om ifall jag blev uppäten eller slängd i en papperskorg - jag skulle däremot ha in invändning mot hur "jag" packeterades och framställdes som kött. Jag menar - EN KORV?! Herregud, snyggare saker kan man ju stoppa i sig, t.o.m i köttväg (ett schysst revbensspjäll kanske?). Ursäkta det här lite utsvävande stycket Staffan, jag tar det på allvar.

Det som kanske borde göras är att försöka motverka trenden att äta kött hela hela tiden? Till galgen med britterna! Frukosten t.ex behöver väl inte vara ett tillfälle att äta kött? Det krävs slugt PR-arbete i kombination med kostlära för att folk ska fatta att de gör alla en otjänst genom att äta flera kilo djur i veckan (nåja). Hörde någonstans från en osäker källa att årsbehovet av kött ligger runt ett st. hamburgare. Men alla vet ju att det går lika bra utan den också så det så.

I vilket fall: mitt recept är fler "snyggbilder" på vego-mat i det offentliga utrymmet och, om man vill vara riktigt radikal, en eller annan "fulbild" på kött/slakt/ond-bråd-häst-död. Folk tar inte in moralargument, fråga mig inte varför. Det är väl för jobbigt. Men yoyo-bantas ska det! Kött ÄR inte så gott och absolut inte svårt att ersätta (eller?)

 
Ingen bild

Anna

7 juli 2008 23:31

Jag har svårt att se några argument mot att du skulle äta det där köttet.. men låt oss sondera terräng:
Utifrån de premisser du anger kan jag inte se något problem med att äta kött som ändå ska slängas, men kan man se andra möjliga konsekvenser av detta handlande?
Är det fel att tycka kött är gott? Nej.. Finns det risk att du börjar hoppas och förvänta dig att det ska finnas kött kvar så att du kan äta kött när du kommer till jobbet? Kommer du jobba kvar/tycka att jobbet är helt ok tack vare det moraliska fria köttet som bjuds där? Är det i så fall fel..? Kan detta köttätande vara början på ett moraliskt förfall? (slippery slope..)

Hmmm...

 
Ingen bild

Staffan

8 juli 2008 08:58

Lo: nee, djuret lär ju inte bry sig, det har du helt klart rätt i, men som med så många andra grejer, kanske t.o.m djurens egna känslor, så handlar det mest om min egen (människans) tilldelande av känslor till djuret. Vi vet vad vi inte gillar och förutsätter/tror/antar att djuren känner samma sak.

Men jag tycker nästan den här frågan är mer komplex. Jag jobbar på ett hotell som tillämpar nån typ av extremt slöseri. Jag är en del av det dåliga men det lättar mitt hjärta om vi behöver slänga lite mindre. Eventuellt en fånig tanke men jag tror den grundar sig i att jag inte gillar människans bete-sig-som-man-vill-mot-djur-och-natur-fasoner.

Sen tycker jag faktiskt korv är det bästa vad kött har att bjuda. Revbensspjäll är lite lamt har jag för mig. Påminner dessutom för mycket om revben =)

Det är ju på mer än ett sätt konstigt att det meningsskapas så lite kring veggomat. Nästan opropotionerligt lite ur någon typ av marknadsekonomisk synvinkel. Den som kommer upp med en riktigt läcker, enkel(, i olika priskategorier) veggirätt och dessutom gör lite reklam för den kommer ju kunna bli miljonär (det borde ju locka någon att försöka). Att det fortfarande är något enskilt litet frysfack med svindyra quornburjare är ju nästan upprörande.

Det kanske blir Fabrikens uppgift att massproducera många bra veggialternativ!!! Ta in fler sommarjobbare bara.

 
Ingen bild

Staffan

8 juli 2008 09:09

Ok, förlåt att jag bara skriver och skriver... men jag ska bara kommentera annas också:

Det kan vara början till ett moraliskt förfall, ja! Med tanke på att jag flera gånger "jobbat mitt sista pass" på hotellet men likväl kommer tillbaks under typ en sommar så har jag flera gånger tänkt att det är sista veckorna på jobbet och således lättar på de moraliska svångremarna och äter mer av hotellets godis, hotellets korv, tar med hem mer av hotellets toapapper.

Men jag tror och hoppas att det kommer vara problemfritt att klippa banden till hotellet och således ströätandet av korv och godist. Det här ska vara den sista sommaren! Jag har ännu aldrig köpt korv i affär (dock en korv efter krogen i liköping =/ ) och således bidragit till en ökad köttkonsumption, ur nåt statistiskt perspektiv. För mig personligen tror jag det är det som är det viktigaste för mig. Och jag tror den känslan av viktighet vida överglänser vikten av att få sig en korv varje dag på jobbet.

 
Ingen bild

Lo

8 juli 2008 12:52

Men revbensspjäll skulle kunna vara något slags snyggt..? Tänk landskap. :P
Sen är det ju bra att inte hymla kring med det är som ska ätas. Positivt med korv skulle iofs vara att det innehåller förhållandevis lite kött.

Ja! Fler vegetariska rätter som knyts till tradition och mening. För vad har vi? Grisfest, kräftfest, julbord - det verkar vara traditioner som grundades under en tid då det bara fanns mat att tillgå under vissa säsonger, innan det fanns bra möjligheter att förvara mat t.ex genom att frysa den. Finns det förändringspotential i traditioner av den här typen?

 
Ingen bild

Olle, på sitt rum.

8 juli 2008 13:00

Fan va vackert..

 
Hegge

Hegge

10 juli 2008 20:40

Har ni sett att ungkhemirianerna har startat i Örebro? Är inte det sånt som ni i fabriken är intresserade av?

http://ungkhemirianerna.bloggagratis.se/

http://ungkhemirianerna.bloggagratis.se

 
Ingen bild

magda

13 juli 2008 19:05

Sraffan, nä lägg ner korven.

Lo, ha ha vad underbart skrivet "jag skulle däremot ha in invändning mot hur "jag" packeterades och framställdes som kött."

Anna, en fika om en vecka ungefär eller är ni ute på Tysklandsäventyr då?

 
Ingen bild

Anna

18 juli 2008 14:16

Magda: nu är jag hemma igen! Är fika fortfarande aktuellt? Jag skickar dig mitt nummer på myspace.. =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mao - 7 juni 2010 11:14

Tjena. Härmed är fabriksbloggen vid liv igen. Oklart för hur länge. Jag hade en tanke om att skriva i den igen under min resa i Uganda. Även Micke/Anna kanske tar upp någon tråd igen..   Vi ses!   /Olle, sista timmarna i Örebro. ...

Av Mao - 19 juni 2009 11:41

Olle, du ska snart åka neråt Europa för att se ditt stora hjälte-favorit-band: Dave Matthews Band. Hur känns det nu när det är knappt 2 veckor kvar? *Gäsp* Tror inte jag försöker tänka så mycket på det nu.    Varför försöker du att inte tänka på det?...

Av Mao - 10 juni 2009 20:48

Vilka hjältar alltså, helt galet. Jag är stolt och rörd på samma gång. ...

Av Mao - 10 juni 2009 14:27

NU ÄR DAGEN KOMMEN!   Olle och Micke har med anledning av min 30-årsdag samt mitt gedigna intresse för ridsport gett mig i present att pröva lyckan på hästryggen.   Minst en rapport, kanske även bilder, kommer att läggas ut här på bloggen med anledn...

Av Mao - 21 april 2009 21:36

  HALLÅ! Jag gör comeback på bloggen efter så lång tid att om man bara känt  mig via detta forum skulle man väl för länge sen trott att jag trillat av pinn... Men icke; jag är live and kicking, och har bara haft bättre/sämre saker för mig, alternati...

Presentation

Omröstning

Var är Olle och Micke?
 De har bättre saker för sig.
 De har sämre saker för sig.
 Oklart. Hallå!?
 Spelar jazz.
 Spelar Donkey Kong.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards